Reklam
Reklam
Reklam

MİLLİ ÇÖZÜM DERGİSİ’NİN DEPREM BÖLGESİNDEKİ HİZMETLERİ

Kullanıcı Değerlendirmesi: / 30
ZayıfMükemmel 

 

MİLLİ ÇÖZÜM DERGİSİ’NİN

DEPREM BÖLGESİNDEKİ HİZMETLERİ

          

06 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve 11 ilimizde büyük bir felakete neden olan deprem sonrası, necip milletimizin her ferdi gibi Milli Çözüm Dergisi olarak bizler de “duygusal değil duyarlı olma zamanı” şiarıyla hazırlıklara başladık. Hemen depremin ilk günü; Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman, Hatay (Antakya) ve Gaziantep’e; gerek arama-kurtarma ve sağlık eğitimi almış mensuplarımızın enkaz çalışmalarına katılması, gerek hayatta kalan vatandaşlarımızın yarasına bir nebze olsa da merhem olacak ihtiyaçların karşılanması ve gerekse de mensuplarımızın yakın aile ve akrabalarının tahliye edilmesi çalışmaları için Bölge Başkanlıklarımız ve Hanım Komisyonlarımızdan müteşekkil gönüllüler yollara çıktı.

Adıyaman’a giden ekibimiz enkaz altında arama-kurtarma faaliyetlerine katılmış, Hatay Antakya’ya giden ekibimiz sağlık ve aşevi hizmetlerinde bulunmuş, Elbistan ve Kahramanmaraş’a giden ekibimiz ihtiyaç malzemelerini ulaştırma faaliyetlerinde bulunmuşlardır.

Gaziantep’e giden ekibimiz ise bölge halkına ulaştırılmak üzere kendi imkânlarıyla topladıkları yardım malzemelerini yanlarına almışlardı. Yolculuk esnasında Gaziantep’in gece -6 derecelere kadar düştüğünü öğrenmeleri üzerine, Niğde’de araçlarına 130 adet kadar battaniye ve bir miktar mont alarak bölgeye ulaşım sağladılar. Gaziantep’te parklarda ve sokaklarda kalan insanlar arasında gerçekten ihtiyaç sahibi olduklarına kanaat getirdikleri afetzedelere gerekli miktarda yardımlarını yapmışlardı. Fakat bölgede iletişim kurdukları bir iş adamının, “Gaziantep merkezinin, diğer deprem bölgelerine nispeten, depremden çok ciddi oranda etkilenmediği, Kahramanmaraş’a bağlı Pazarcık ilçesinin Narlı beldesinde depremden asıl etkilenen ve gerçekten bu malzemelere çok acil ihtiyaçları olan Alevi köyleri olduğunu” söylemesi üzerine, ekibimiz hemen o bölgeye ulaşım sağlamak için yola çıkmıştı. Bölgeye çok zor şartlarda varan ekibimiz, Alevi vatandaşlarımızın ağırlıklı yaşadığı köylere malzemelerin dağıtımını sağlamıştır. Daha sonra tekrar Gaziantep’e dönen ekibimiz, yakınlarını bölgeden tahliye ederken yaptıkları gözlem neticesinde; enkaz çalışmalarının, eğitimli arama-kurtarma ekiplerine bırakılması gerektiğini fakat hayatta kalan vatandaşlarımızın çok acil; barınma, ısınma, ilaç, hijyen (WC, duş vb.) ve gıda ihtiyaçlarının çok ivedi sağlanması, bu çalışmaların bir bütün, anahtar teslimi şeklinde yapılması ve devletimizin ilgili kurumlarıyla organize olarak planlı ve programlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiği kanaatine varmıştır. Bu kanaat üzerine Üstad Ahmet Akgül Hocamızın yönlendirmesi ve Milli Çözüm İstanbul Bölge Başkanlığı Danışmanı ve iş adamı Yalçın Gözübüyük’ün teklif ve büyük ölçüdeki katkılarıyla, Gaziantep-İslahiye ilçesinde tam donanımlı 100 çadırdan oluşacak Çadır Kent projesi için kolları sıvadık.

İslahiye Milli Çözüm Çadır Kent Projesi için çok hızlı bir şekilde aksiyon alınarak bölge halkımıza ulaşmak adına, ihtiyaç listelerimiz hazırlandı ve aynı gün siparişlerimiz verilerek çadır üretimleri başlatıldı. İstanbul, Gebze, İzmit ve Konya Bölge Başkanlıklarımızdan Kadın-Erkek toplam 24 kişilik bir ekip, mahalden de yaklaşık 10 kişilik bir destek ekibi kararlaştırılarak görev dağılımı yapıldı.

Bir yandan planlanan malzemeler tedarik edilirken diğer yandan İslahiye’de binalardan uzak ve güvenli bir bölge olan, Fevzi Çakmak Mahallesi Şehit Jandarma Er Erol Şahin Caddesi proje için uygun görüldü. Seçilen bölgenin Mahalle Muhtarı Mehmet Hanefi Özdemir ile istişare edilerek çadırların kurulacağı caddenin trafiğe kapatılması kararlaştırıldı. Akabinde Gaziantep Valisi Davut Gül Beyefendi ile iletişim kurularak projemizden bahsedildi ve seçtiğimiz caddenin bu projeye tahsis edilmesi, tüm süreçler için iletişim kuracağımız resmi bir görevli, İstanbul ve Gebze’de sipariş vermek istediğimiz fakat termin süresinin çok geç olmasından dolayı satın alamadığımız WC ve duş kabinlerinin mahalden temin edilmesini talep ettik. Sayın Valimiz, büyük bir özveriyle “ne gerekiyorsa tam destek verileceğini” bildirerek taleplerimizin yerine getirileceğini vurguladı. Çok geçmeden İslahiye 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın içerisine konuşlandırılan İslahiye Deprem Koordinasyon Merkezi’ne görevlendirilen Batman Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş bizleri arayarak, Gaziantep Valimizden talep ettiğimiz her desteğin verileceğini hatırlattı.

Tüm hazırlıklar tamamlanır tamamlanmaz 4 kişilik öncü bir ekip; arabalarla, akabinde 18 kişilik bir ekip ise İstanbul’dan Valilik izni alınarak uçakla yola çıktı.

Yola arabayla çıkan ekiplerimizden bir tanesinin hiç planda olmamasına rağmen son anda, bir tanıdığının tavsiyesi ve kendi uğraşı neticesinde aracı Kızılay sistemine kaydettirerek aracı giydirmesi ve tepe lambası taktırması; bu süreç boyunca çok büyük kolaylık sağlamasına vesile oldu. Araçla yola çıkan ekiplerimiz 16 Şubat 2023 sabahı bölgeye varır varmaz önce Çadır Kent alanında keşif yaptı, akabinde Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı Mehmet Hanefi Özdemir’le iletişime geçerek birlikte İslahiye 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nın içerisine konuşlandırılan İslahiye Deprem Koordinasyon Merkezi’ne gitti. Burada Sn. Vali Yardımcımız Alperen Bey ile son istişare gerçekleştirildi ve Çadır Kent kurulum planlaması yapıldı.

Öncü ekibimiz Deprem Koordinasyon Bölgesi’nden ayrıldıktan sonra, İslahiye’nin tamamını gezerek afet sonrası şehrin genel durumunu, afetzedelerin yaşam şartlarını ve ihtiyaçlarını, bölgede çalışan askeri, resmi, sivil toplum örgütleri, dernekler ve gönüllülerin ortak çalışmalarını yakından inceleme fırsatı buldu ve gerekli notlar aldı. Bölgeye girer girmez öncelikle havadaki ağır koku ve un ufak olmuş enkazlar dikkat çekti. Bölgede arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyordu. Enkazlarda ve sahanın birçok noktasında, canhıraş çalışan Kahraman Askerlerimiz, AFAD, KIZILAY, civar illerden gelen Arama Kurtarma Ekipleri ve gönüllü vatandaşlarımız vardı. Geç de olsa bölgeye AFAD ve Kızılay çadırlarının ulaştığı ve dağıtıma başlandığı göze çarptı. Hem afetzedelerle girilen diyaloglarda hem de resmi görevlilerle kurulan temaslarda ortak izlenim; bölgeye organizeli yardımın ulaşmasının 3. günün sonlarında başladığı ve en önemli olan; bölgenin güvenlik sorununun Kahraman Askerlerimizin sahaya inmesiyle sağlandığıydı.

Deprem sonrası 11. güne gelindiğinde dahi halen birçok afetzedenin barınacak çadır bulamadığı, yemek yardımlarına ise çoğu zaman ulaşamadığı gözlere çarpıyordu. Enkaza dönen binaların neredeyse tamamında kiriş olmadığı, 5-6 katlı binaların bile sadece kolonlar ve dökme briket duvarlar üzerinde yükseldiği, daha doğrusu yerle bir olduğu görülüyordu. Depremde çok ciddi hasar almalarına rağmen ama yıkılmayıp ayakta kalan binaların ise kirişli olduğu apaçık fark ediliyordu. Bölgede elektrik sadece belli güzergâhlarda sokak aydınlatmalarına ve çok az bir noktada meskenlere veriliyordu. Afetzedelerin neredeyse tamamında görülen psikolojik izlenim; bundan sonraki süreçte yaralarını nasıl saracakları, hayatlarını nasıl idame edecekleri, tekrar nasıl bir yaşam ve düzen inşa edecekleri kaygılarıydı. Bölgede toplamda 4 gün çalışmalarını aralıksız sürdüren koordinasyon ekibimizin çok şaşırtıcı birkaç tespiti daha vardı; çalışmalarda bir tane bile siyasi parti temsilcisine veya teşkilat mensubuna rastlanmamasıydı!? Ayrıca Gaziantep gibi kadim ve büyük bir şehrimizin Belediye imkân ve çalışanları; İslahiye bölgesinde hizmet ve desteklerini öylesine az hissettiriyordu ki, bu; ekiplerimizin dikkatinden kaçmıyordu…

17 Şubat sabahı tırlarımız ve uçakla ulaşım sağlayan ekiplerimiz Çadır Kent proje alanımıza vardı ve hummalı bir çalışma başlatıldı. Öncelikle tırlarla gelen malzemeler indirildi. Akabinde; bir ekip çadırların profil iskelelerini, bir ekip çadırların yan alın branda vidalamalarını, iki ekip çadır üstüne izolasyon amaçlı keçe ve branda germe işlerini, bir ekip çadırların hizalanması ve yere sabitlemelerini, bir ekip soba kurulumlarını, hanım komisyonlarımızdan oluşan bir ekip çadırların ihtiyaç malzemeleriyle donatılmasını ve bir ekip ise bölgede kurulan Koordinasyon Merkezleri ile sürekli irtibat halinde olacak şekilde görevlendirildi.

Ekiplerimizin bölgeye bu denli planlı varması ve hassasiyetli çalışması; başta Sn. Vali Yardımcımızın ve Deprem Koordinasyon Merkezi’ndeki görevli ve yetkili diğer sorumluların dikkatini çekmiş ve kendileri ekiplerimize Çadır Kent için gerekli her ne ihtiyaç olursa sonuna kadar yardımcı olacaklarını bildirmişlerdi. Çadırların kurulumu başlar başlamaz muhtar ile iletişime geçerek; öncelikle caddenin kenarında bulunan, mescit alanı olarak kararlaştırılan boş toprak ve taşlı arazinin kepçe ile tesviyesi, sonrasında silindir ile zeminin sıkılaştırılması sağlandı. Deprem Koordinasyon Merkezi’nden temin edilen 1 adet 7’li WC konteyner bölgeye geldi, önce konuşlandırılacak alan kepçe yardımıyla düzenlendi, sonrasında bir vinç yardımıyla yerine sabitlendi, akabinde Belediye ekipleri konteynır WC’nin kanalizasyon ve temiz su bağlantısını gerçekleştirdi.

Çadırların yer izolasyonu için Sn. Vali Yardımcımızdan talepte bulunuldu ve kendileri Pınarbaşı İlkokulu’nda depolandığını ve oradaki sorumlu kişiyi arayarak ekiplerimizin geleceğini ve istenildiği miktarda alım yapılabileceğini söylemesi üzerine, Koordinasyon ekibimiz okula giderek izolasyon matlarını temin etti. Deprem Koordinasyon Merkezi’nden temin edilen 1 adet 120 m2’lik askeri çadırın kurulumu için Burdur İlinden gelen kalabalık bir öğretmen ekibi kurulum sağlamak üzere bölgeye akşam saatlerinde geldi ve zifiri karanlıkta o dev çadırı araba farlarının ışıkları altında kurdu. Öğretmen ekibinin başındaki sorumlu kişi ekiplerimize; “Eğer bu çadırı temin etmekte bir saat kadar daha gecikseydiniz kurulum gerçekleşemeyecekti, çünkü an itibariyle görevlendirmemiz sona erdi ve Burdur’a asli görevlerimizin başına geçmek için yola çıkıyoruz” dedi.

İkinci gün sabah erken saatlerinde ekiplerimiz kuruluma kaldıkları yerden devam etmeye başladı. Ekiplerimizin mahal bölgesinden tanıdığı yardımsever biri, Çadır Kente iki adet tekli WC getirdi ve kurulumları planlandı. Yanımızda götürdüğümüz battaniyeler, bölgenin hava şartlarına göre yetersiz kaldı ve çadırlar için battaniye ihtiyacı ortaya çıktı. Koordinasyondan sorumlu ekiplerimiz battaniye temini için Sn. Vali Yardımcımızın yanına doğru yola çıkacağı esnada bölgeye bir minibüs yaklaştı ve battaniye ve yorgan ihtiyacı olup olmadığını sordu. Gelen gönüllü arkadaşlar yanlarında olan toplam 80 adet kadar battaniye ve yorganı teslim edip ayrıldılar. Geri kalan 160 adet battaniye ihtiyacı için Koordinasyon Merkezi’ne giden ekibimize Sn. Vali Yardımcımız ve yetkili diğer kişiler; “Ne kadar ihtiyacınız var ise alabilirsiniz, araç tek seferde yeterli battaniyeyi alamayacağı için birkaç sefer yaptıktan sonra toplam adeti bildirip tutanağı tek seferde tutacaklarını” bildirdi. Battaniyelerin temin edildiği günün ertesinde tekrar başka bir ihtiyaç için ilgili hangara gidildi ve neredeyse tek bir battaniyenin bile kalmadığı görüldü.

Çadırları hizalamadan ve yere sabitlemeden sorumlu ekibimiz, yanlarında götürdükleri sabitleme demirlerinin kurulan zemine uygulamasında çok zorlandı ve çözüm üretmek için bir arayış içine girdiği esnada, bir aracın alt kısmında bir adet ucu sivri lama parçası gördüler ve devamının olup olmadığını araştırırlarken; afetzede bir genç kendisinde hurdaya satmak üzere bu ucu sivri lamalardan bir koli kadar olduğunu ve tamamını bir bedel beklemeden verebileceğini söyledi ve ekibimize teslim etti.

Kurulumu tamamlanan çadırlara bir yandan afetzedeler yerleştirilmeye başlandı. Çadırların yakacak ihtiyacı için -ekiplerimiz yola çıkmadan- önce, İslahiye’de kömür ve odun satışı yapan bir tanıdıklarının deposu olduğunu ve Çadır Kent’in yakacak ihtiyacını oradan karşılayacaklarını planlamışlardı. Fakat odun temin etmek için depoya gidildiği esnada deponun tamamen yağmalandığı fark edildi. İkinci günün sonuna gelinmiş ve hava soğumaya başlamıştı. Çadır Kent’e ilk olarak yerleştirilen yaşlı bir amcamız ve teyzemiz ekiplerimizin gece üşümemesi için “yıkılmak üzere olan evlerinde, birkaç torba kömür olduğunu ve istenilirse onu getirebileceklerini” teklif etmişlerdi. Koordinasyon ekiplerimiz tekrardan Deprem Koordinasyon Merkezi’ne gittiler ve oradan odun temini sağladılar, fakat yanlarındaki araç taşımaya uygun olmadığı için Çadır Kent’e geri gelerek afetzedelerden birinin depremde hasar gören kamyonetiyle tekrar bölgeye gidilerek, birkaç gece çadırların ihtiyacını giderecek miktarda odun temin ettiler. O gece geç saatlere kadar çadırların kurulumu ve bir yandan yerleştirilmesi devam etti.

Üçüncü gün sabahı kurulum ve ailelerin yerleştirilmesindeki son eksikler tamamlanmak üzere işe başlandı. Bir yandan Çadır Kent’teki çadırların büyük bir kısmı afetzedelerin hizmetine açılıyor ve barınma ihtiyaçları gideriliyordu, fakat artık başka bir ana ihtiyaç olan beslenmenin eksikliği iyice ortaya çıkıyordu. Ekibimiz yanlarında götürdükleri tüm gıdayı çadırlara ikram etti ama yaklaşık 700 kişinin barınacağı bu bölgede kalıcı bir çözüme ihtiyaç vardı. Koordinasyondan sorumlu ekiplerimiz sabah erken saatlerde Deprem Koordinasyon Merkezi’ne gitti. Öncelikle Çadır Kent’te gelinen nokta hakkında detaylı bilgi verildi ve beslenme ihtiyacının çok acil bir şekilde çözülmesi için yardım istedi. Ve bizi bölgede 5000 kişiye yemek dağıtımı yapan bir iş adamına yönlendirdiler. Kendisiyle buluştuğumuzda bize yardım edebileceğini ancak erzak temin edebilirsek pişirip dağıtımını yapabileceğini söyledi. Bunun üzerine “erzak teminini nasıl sağlarız?” diye Koordinasyon Merkezine gittik ve Sn. Vali Yardımcımız o esnada sahada görevdeydi, kendilerine Koordinasyon Merkezi’nde depolardan sorumlu olan Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nden atanan Mehmet Bey, telefonla ulaşarak süreci anlattı ve o da beslenme ihtiyacının organizasyonundan İslahiye Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ikinci bir (Gıda ve İlaç) Deprem Koordinasyon Merkezi’nin olduğu, sorumlu kişi olarak Valilerimizden Sn. Fatih Bey’in başında olduğu ve çözüm için ziyaret edilmesi gerektiğini söyledi. Kendilerine ekiplerimizin ziyarete gideceği bilgisi hemen verildi ve yola çıkıldı. Ekibimiz Sn. Valimiz Fatih Bey’e projemizi ve ihtiyaçlarımızı anlattıktan sonra kendileri; “Erzak tedariki ile çözüm zor olur, ben sizi yemek dağıtım işinden sorumlu ve Kızılay koordinasyonunda görevli olan Valimiz Sn. İbrahim Bey’e yönlendireyim” deyip, hemen kendileriyle iletişime geçti ve ekiplerimize Kızılay İslahiye Koordinasyon Sorumlusu olan Murat Demir’le iletişim kurulmasını sağladı. Ekiplerimiz teşekkürlerini ve dualarını ilettikten sonra o koordinasyon merkezinden ayrıldı. Yolda İslahiye Kızılay Koordinasyon Sorumlusu Murat Demir Bey telefonla arandı, Çadır Kent hakkında genel bilgi verildikten sonra kendileri öncelikle şaşkınlıklarını bildirdi. Çünkü afetin ilk günlerinden itibaren sahada canhıraş görevlerini ifa ettiklerini, kurulum yapılan bölge Kaymakamlık binasına çok yakın bir yer olmasından kaynaklı o bölgeye daha da hâkim olduğunu fakat hiç fark etmediğini ve hemen bölgeye intikal edeceklerini söyledi.

Koordinasyon ekibimiz Çadır Kent’e geri döndü ve Murat Bey’in gelmesini beklerken bu arada bölgeye kurdukları 120 m2’lik askeri çadırı Mescit olarak faaliyete geçirmek için birkaç sokak ötede olan ve depremde ağır hasar gören Sanayi Cami’nin imamı Bilal Hoca’ya ulaştı. Hocamız caminin yıkılmak üzere olduğu için girmekte tereddüt ettiyse de, ekiplerimiz kendileriyle birlikte camiden; ayakkabılık, kitaplık, ses sistemi, elektrikli ısıtıcılar, süpürge, sandalye, imam malzemeleri vs. gibi alınması gereken eşyaları toplayarak, afetzedelerden birine ait olan bir kamyonetle Mescit Çadırına getirdi ve yerleştirilmesini sağladı. Ekibimizin yanlarında götürdükleri 10 adet kadar Üstad Ahmet Akgül Hocamızın hazırladığı Meal-i Kerim’imiz de mescide bırakıldı ve afetzedelerin istifadelerine sunuldu.

Çadır Kent’e Kızılay sorumlusu Murat Bey geldi, öncelikle kendileri bölgede böylesine kapsamlı ve organizasyonlu bir projeyi hayata bu kadar kısa süre içinde geçirdikleri için ekiplerimize teşekkürlerini, hayır dualarını ve şaşkınlıklarını bildirdi. Koordinasyon ekiplerimiz ile bölgenin tamamını gezdikten sonra, oradaki beslenme ihtiyacının giderilmesi için çok acil bir şekilde gönüllü bir hayırsever ile irtibat kuracağını ve Kızılay koordinasyonunda bölgeye günde 2 öğün sıcak yemek temini için elinden geleni yapacağını bildirdi. Bu esnada kendisi ekiplerimize; “Koordinasyon bölgesine hayırsever vatandaşlarımızdan gelen yardım kolilerini eşleme yaparken, kolilerin birinde bir avuç nakit para buldum, bu parayı günlerdir yanımda taşıyorum ve burada sizlerin tanıdığı ve bildiği ihtiyaç sahipleri var ise onlara üzerimdeki bu emaneti pay etmek isterim” dedi ve kendilerine en çok ihtiyaç sahibi görünen 3 aile gösterilerek Murat Bey’in üzerindeki emanetleri ihtiyaç sahiplerine teslim etmesi sağlandı. Murat Bey, bir hayırsever koordine etmek için tam bölgeden ayrılacakken, “Aslında buraya çok yakın konumda Belediye’ye ait bir yemek dağıtım noktamız var, bildiğim kadarıyla oraya gönderilen yemekte 700 kişilik fazla vardı, hemen orayla bir iletişime geçeyim ve halen yemek fazla geliyorsa siz o yemeği her gün iki defa oradan kendi imkânlarınızla alıp, Çadır Kent’te afetzedelere dağıtabilirsiniz” dedi. Yemek dağıtım bölgesinden gelen olumlu haber üzerine, Murat Bey koordinasyon ekibimizle oradaki ilgili arkadaşlar arasında iletişim kurdu ve ekibimizi o bölgeye yönlendirdi. Koordinasyon ekibimiz; her gün iki defa Yemek Dağıtım Bölgesi’nden arabayla gidip yemek getirip ve Çadır Kentte dağıtımını sağlamak üzere afetzedelerden bir sorumlu tayin etmek istedi; öncelikle teklifi hem aracının uygun olması hem de bölgede sevilen biri olmasından dolayı İslahiye eşrafından Şaban Demirel’e teklif götürdü ama kendileri bu işe mahalle eşrafından Hasan Bey’in daha uygun ve ihtiyacı olduğunu söyleyerek ona teklif etmemizi istedi. Ekibimiz bu sefer Hasan Bey’e aynı teklifi götürünce, kendisi afetzedelerden Mahalle Muhtarı Azası Abdurrahman Bey’in daha uygun ve ihtiyacı olduğunu söyleyerek onun tayin edilmesini istedi. Buna istinaden bu organizasyon işinin başına sorumlu olarak Abdurrahman Bey, yemek taşıma masraflarının karşılanması için belli bir maaş karşılığında tayin edildi ve o kişiyle birlikte Yemek Dağıtım Merkezi’ne ziyarete gidildi. Yemek Dağıtım Bölgesi’nde gerekli tüm prosedür tamamlanıp yemek organizasyon ve dağıtım işi kalıcı olarak hayata geçirildi ve ilk yemekleri, ekiplerimiz bölgeden ayrılmadan önce geldi ve dağıtımı sağlandı.

Çadır Kentte sürekli bir yakacak ihtiyacı olduğu için; Mahalle Muhtarımızın büyük gayretleriyle, Orman Bölge Müdürlüğü’yle koordinasyon ekibimiz iletişime geçti ve bölgeye ihtiyaç oranınca odun gönderilmesi sağlandı. Çadır Kent’te düzeni tam anlamıyla sağladıktan sonra, araçla dönecek 3 arkadaş hariç, uçakla gelen ekiplerimiz bölge halkıyla vedalaşarak İstanbul’a yola çıktı.

Koordinasyon ekibimizden araçla dönecek 3 arkadaş bölgeden ayrılmadan önce, başta Sn. Vali Yardımcımız Alperen Göktaş, Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nden görevlendirilen Mehmet Bey, Vali Özel Kaleminden Muhammed Bey, Binbaşı Ediz Bey ve diğer tüm yetkili ve görevlilere öncelikle Çadır Kent projesinde sona gelindiğini ve detaylı raporunu sunmak, Çadır Kent alanında tayin edilen sorumlu kişileri ve tutulan tutanakları iletmek ve en önemlisi teşekkür etmek, helallik istemek ve sonraki süreçleri için hayır dualarını iletmek üzere Deprem Koordinasyon Merkezi’ne gitti. Rapor verilirken alanda kurulan 120 m2’lik çadırın Mescit olarak belirlendiği ve Fevzi Çakmak Mahallesi’ne bağlı Sanayi Cami’sinden belli oranda ihtiyaç olan malzemelerin de getirilerek hizmete açıldığı söylenince; İl Sağlık Müdürlüğü’nden görevlendirilen Mehmet Bey hemen İslahiye Müftülüğü’nü aradı ve derhal kurulan mescide halı serilmesini, gerekli tüm ihtiyaçların acil bir şekilde giderilmesini ve Müftülük bünyesine kayıt alınmasını rica etti. Koordinasyon ekibimiz teşekkürlerini ve dualarını ileterek Deprem Koordinasyon Merkezi’nden ayrıldı. Çadır Kente gelir gelmez Müftülük tarafından birkaç araç ve yetkili kişilerin ziyareti gerçekleşti ve Mehmet Bey’in ricası hemen yerine getirildi. Koordinasyon ekibimiz Çadır Kent’teki afetzedelerimizle de helalleşerek araçla İstanbul’a doğru yola çıktı.

Ekibimiz henüz Nurdağı’na bile ulaşmamışken, yolda kendilerini Kızılay Koordinasyon Sorumlusu Murat Demir Bey aradı ve görevlerinin an itibarıyla sona erdiğini, bundan sonraki süreçte yetkili kılınan kişinin iletişim bilgilerini ve özellikle ziyarete gelerek vedalaşmak istediğini bildirdi ama ekibimiz bölgeden uzaklaştığı için telefon üzerinden helalleşerek vedalaşıldı.

Çadır Kent alanında, hem yerleştirilen afetzedelerin organizasyonunda hem de oluşacak ihtiyaçların tek bir kişi üzerinden koordine sağlanması açısından alana sorumlu kişi olarak Hasan Demirel uygun görüldü ve tayin edildi.

Hijyenin sağlanması ve olası salgın hastalıkların önüne geçmek amacıyla; her iki çadırın arasına 1 adet olmak üzere toplamda 50 adet büyük çöp kovası ve uzun süre yetecek çöp poşeti bırakıldı.

Çadır Kent’te ortak depolama alanına uzun süre yetecek WC, banyo, çöp kovaları gibi ortak alanların temizliği için gerekli tüm temizlik malzemeleri bırakıldı.

Yine ortak depolama alanına afetzedelerin ihtiyaçlarını uzun bir süre karşılayacak bebek bezi, yetişkin ve engelli bezi, kadın pedi, çocuk ve yetişkin ilaçları, karton bardak, tek kullanımlık tabak, çatal, kaşık, peçete, tuvalet kâğıdı vb. malzemeler bırakıldı.

Çadır Kent’teki yavrularımız için bol miktarda oyuncak dağıtılmak üzere, ortak depolama alanına bırakıldı.

Her bir çadırın içerisine 4 adet yatak, 1 adet soba, 8 adet battaniye, 4 adet yastık, 1 adet çaydanlık, 1 adet güğüm, çocukların okuyabileceği dini ve milli şuur kitapları, sıvı el sabunu, bulaşık deterjanı, kolonya, dezenfektan, oksijenli su, batikon, mum vb. malzemeler bırakıldı.

Ekibimiz kitap dağıtımı yaparken, Erbakan hakikatini dile getirdiği bir esnada, vicdanlı ve duyarlı bir üniversite öğrencisi gencin; “Ben Erbakan Hoca’yı çok merak ediyorum” demesi üzerine; “Erbakan Devrimi” ve “İnsanın Yozlaşması” kitapları hediye edildi.

Mahalle imamına ve ilgili gençlere Meal-i Kerim ve Milli Çözüm Dergisi sitemizin tanıtımı yapıldı.

Ayrıca, ekiplerimiz bölgeden ayrılır ayrılmaz İslahiye Müftülüğümüz; Mescit çadırının yanına 1 adet 120 m2’lik çadır daha kurulumu sağlamış ve o çadırı ise Diyanet “4-6 Yaş Kur’an Kursu ve Kreşi” olarak hizmete açmıştır.

Depremlerin şiddetiyle, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, Değirmencik ve İdilli mahalleleri arasındaki dağ yolunun bulunduğu alanda jeolojik hareketlenme nedeniyle yolun iki yakasındaki dağlardan biri yıkılmıştı. Yıkılan dağdan kopan kaya parçaları ise yolun diğer yakasındaki dağ ile birleştiği haberlere yansımıştı. Milli Çözüm Dergisi’ne Çadır Kent alanı olarak tahsis edilen yerin; işte bu iki dağın birleştiği alanın 2-3 km mesafede tam önüne konuşlandırıldığı sonradan fark edilmişti.

Milli Çözüm Dergisi olarak, tüm ihtiyaçları düşünülmüş izolasyonlu ve sobalı 100 adet çadır, 9 adet WC ve sözü alınmış 5 adet duş alanıyla, Kreş ve Mescid alanlarıyla, düzenli yakacak ve Kızılay’ın günlük 2 öğün yemek desteğiyle tüm acil ihtiyaçları sağlanmış bir yaşam alanı ve 100 ailelik bir Çadır Kent kurmanın ve insanımıza gönüllü hizmet etmenin huzur ve mutluluğuyla bölgeden ayrıldık.

Ayrılırken; böyle durumlarda yardım hizmetlerinin yaşam alanı sağlayacak bir bütün şeklinde planlanması ve hatta bu tarz organizasyonların tüm yardım ve sivil toplum kuruluşları ve milletimizin desteğiyle ama kesinlikle TSK önderliğinde ve organizesinde gerçekleşmesi gerektiğini bir kez daha anladık.

Ve “Devlet ve Ordu-Millet” ne demekmiş, bir kez daha anladık ve şükürler ettik…

Tüm yukarıda anlatılan süreçler; Milli Çözüm Dergisi olarak kendi imkân ve organizemizle ama Devletimizin güzide kuruluşlarının da desteğiyle gerçekleşmiştir. Tüm yardım kuruluşlarıyla olan irtibatlarımız, Milli Çözüm Dergisi ön-arka logolu yeleklerimiz üzerimizdeyken yapılmıştır.

Rabbimiz Devletimize ve Milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın, vefat edenlerimize rahmet ve şehadet, geride kalanlara ve depremzede vatandaşlarımıza sabırlar lütfeylesin. Âmin.

Bu çalışmalar esnasında bizlere destek veren;

• Gaziantep Valisi Davut Gül’e,

• Batman Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş’a,

• TSK’nın Kahraman Askerlerimize,

• Kızılay Koordinasyon Sorumlusu Murat Demir’e,

• Burdur İl Sağlık Müdürlüğü’nden Mehmet Bey’e,

• Burdur Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Güzide Öğretmenlerine,

• İslahiye İlçe Müftülüğü’ne,

• Orman Müdürlüğü’ne,

• İslahiye Belediyesi Çalışanlarına,

• İslahiye Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı Mehmet Hanefi Özdemir’e,

• Milli Çözüm İstanbul Bölge Başkanlığı Genel Danışmanı ve iş adamı Yalçın Gözübüyük’e ve Başarı Kimya AŞ çalışanlarına,

• Ve mahalde desteğini esirgemeyen Gaziantepli iş adamı Adem Demirel’e şükranlarımızı sunarız.

            

            

cadir kent en son

 


 

 

 

 

 


Bu yazarin diger makaleleri

Jandarmaya sivil modeli Haçlı AB dayatıyordu 17 Nisan 2009...
Devami
  BİLGE VE YİĞİT BİR ŞAHSİYET ÖRNEĞİ: AHMET AKGÜL          Bir ABD...
Devami
Bugün, küresel emperyalizme yapılacak en büyük hizmet; milli çıkarlarımıza ve...
Devami
Hatırlayın, Olmert’in ziyaretinden sonra da, Gazze’de Dökme Kurşun Harekâtı başlamıştı Türkiye...
Devami
Dünyanın yedinci büyük ordusuna sahip olan ve savunma sanayinde iddialı...
Devami
Şok iddia! Türk askeri Kuzey Kıbrıs'tan ayrılacak mıydı? Rum Lider Hristofyas, Türk...
Devami

Makale Paylaşım Sayısı: 207

SON YORUMLAR